AkzoNobel levert verbeterde resultaten in 2017; financiële doelstellingen voor 2020 herbevestigd

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 08/03/2018 07:18
Akzo Nobel N.V. publiceert resultaten 4e kwartaal en jaarcijfers 2017 (AKZA; AKZOY)
Akzo Nobel N.V. (voortgezette en beëindigde activiteiten):

Op koers om twee doelgerichte, goed presterende ondernemingen te creëren
Afsplitsing van Specialty Chemicals op koers voor april 2018; Specialty Chemicals nu opgenomen als beëindigde bedrijfsactiviteiten
Omzet, inclusief beëindigde bedrijfsactiviteiten, steeg 3% (4% omhoog exclusief valuta-effecten) tot €14.575 miljoen
EBIT1, inclusief beëindigde bedrijfsactiviteiten, steeg 2% tot €1.525 miljoen
Bedrijfsresultaat, inclusief beëindigde bedrijfsactiviteiten, was €1.396 miljoen, inclusief geïdentificeerde posten van €129 miljoen, voornamelijk gerelateerd aan de transformatie van AkzoNobel, inclusief de afsplitsing van Specialty Chemicals
Nettoresultaat voor aandeelhouders was €832 miljoen (2016: €970 miljoen)
Voorgesteld totaaldividend per aandeel voor 2017 stijgt 52% tot €2,50 (2016: €1,65). Uitkering van speciaal contant dividend van €4,00 in december 2017 als vooruitbetaling met betrekking tot de afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals
Netto kasinstroom uit operationele activiteiten was €969 miljoen (2016: €1.291 miljoen)
Financiële doelstellingen voor 2020 herbevestigd2:
Paints en Coatings: 15% rendement op verkopen (ROS)3; rendement op investeringen (ROI)4 >25%;
Specialty Chemicals 16% ROS; ROI >20%

AkzoNobel Paints en Coatings (gerapporteerd als voortgezette bedrijfsactiviteiten):

Omzet steeg 2% (4% omhoog exclusief valuta-effecten) en in beide bedrijfsonderdelen, voornamelijk door volumegroei en overnames, deels geneutraliseerd door ongunstige valuta- en prijs/mix-effecten
Volumes stegen 2%; 7% hoger bij Decorative Paints met groei in alle regio's, 1% lager bij Performance Coatings door negatieve omstandigheden in de scheepvaart en olie- en gasindustrie
EBIT is €905 miljoen (2016: €928 miljoen), beïnvloed door hogere grondstofkosten, deels geneutraliseerd door hogere verkoopprijzen, doorlopende verbeteringsmaatregelen en kostenbeheersing
ROS is 9,4% (2016: 9,8%). ROI is 13,9% (2016: 14,4%)
Aangepaste winst per aandeel (EPS) uit voortgezette activiteiten is €2,56 (2016: €2,38)

Drie overnames om de onderneming te helpen groeien
Opening van de meest geavanceerde en duurzame verffabriek: Ashington, Verenigd Koninkrijk
Dulux verkozen tot gezondste merk in het Verenigd Koninkrijk

Akzo Nobel N.V. CEO, Thierry Vanlancker, zei hierover het volgende:
"In 2017 realiseerden we opnieuw een hogere EBIT met omzetgroei in alle bedrijfsonderdelen, gedreven door een combinatie van hogere volumes en complementaire acquisities. We nemen diverse maatregelen, waaronder kostenbeheersing, om tegenwind binnen de industrie, zoals hogere grondstofkosten en uitdagingen voor Marine en Protective Coatings, het hoofd te kunnen bieden.
We versterkten onze internationaal toonaangevende positie in hoogwaardige coatings door de overnames van de V.Powdertech business voor Powder Coatings, Flexcrete Technologies Ltd. voor Protective Coatings en Disa Technology (Disatech) voor Specialty Coatings.

In 2017 openden we in Ashington in het Verenigd Koninkrijk 's werelds meest geavanceerde en duurzame verffabriek. Dit wordt het productiecentrum voor ons wereldwijd toonaangevende merk Dulux. Andere voorbeelden van onze focus op versterking van de onderneming zijn een investering van €13 miljoen in een nieuw innovatiecentrum in het Verenigd Koninkrijk en de opening van een nieuwe faciliteit van Performance Coatings in Chonburi in Thailand.

In september werden we verkozen tot nummer een in de Dow Jones Sustainability Index. Afgelopen jaar lag de nadruk in het bijzonder op afvalvermindering, verbetering van onze energie-efficiëntie en de verdere levering van meer eco-premium producten voor onze klanten.

We liggen op koers om twee doelgerichte, goed presterende ondernemingen te creëren. De interne afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals is voltooid en een volledige afsplitsing ligt op koers voor april 2018. De transformatie van AkzoNobel naar een gerichte Paints en Coatings onderneming vordert goed, waarbij fase een op koers ligt voor besparingen van €110 miljoen in 2018. Deze dragen rechtstreeks bij aan de realisering van de financiële doelstellingen voor 2020."

Vooruitzichten AkzoNobel Paints en Coatings:
De tegenwind in 2017, waaronder hogere grondstofkosten en negatieve valuta-effecten, zal naar verwachting in 2018 voortduren, in het bijzonder aan het begin van het jaar.

We verwachten voortdurende positieve ontwikkelingen voor Decorative Paints in alle regio's, in het bijzonder in Azië. De trends voor Performance Coatings zijn naar verwachting positief in de meeste segmenten en regio's en nog uitdagend voor Marine en Protective Coatings.

Wij gaan door met diverse maatregelen om de huidige uitdagingen in de markt te verzachten, waaronder hogere verkoopprijzen en kostenbeheersing. Onze strategie "Winning Together - 15 by 20" zal resulteren in een doelgerichte Paints en Coatings onderneming en de realisering van onze doelstellingen voor 2020.

Gehele jaar 2017 in € miljoen
Paints en Coatings
Q4 20165 Q4 2017 ?% FY 20165 FY 2017 ?%
2.291 2.283 (-) Omzet 9.434 9.612 2
149 178 19 EBIT1 928 905 (2)
6,5 7,8 ROS3 % 9,8 9,4 ROI4 % 14,4 13,9

Prestaties Paints en Coatings in 2017
De omzet bij Decorative Paints steeg 2% (4% omhoog exclusief valuta-effecten) gedreven door sterke volumegroei, deels geneutraliseerd door negatieve valuta- en prijs/mix-effecten. De algehele volumes stegen met 7%, met groei in alle regio's.
De omzet bij Performance Coatings steeg 2% (4% omhoog exclusief valuta-effecten), voornamelijk als gevolg van de overname van de Industrial Coatings business, deels geneutraliseerd door negatieve valuta-effecten. De volumes daalden 1% door negatieve omstandigheden in de scheepvaart en olie- en gasindustrie waardoor groei in de meeste segmenten en regio's werd geneutraliseerd.

Ontwikkelingen bij Paints en Coatings in 2017
Groei van de onderneming
AkzoNobel opende een nieuwe productielocatie in Ashington in het Verenigd Koninkrijk, de meest geavanceerde en duurzame verffabriek ter wereld. Deze hightech fabriek is het nieuwe productiecentrum voor Dulux, 's werelds toonaangevende merk voor decoratieve verven.
De onderneming opende een productielocatie voor Specialty Coatings in het Chinese Dongguan, gericht op de productie van vliegtuiglakken voor de Noord- en Zuid-Aziatische luchtvaartmarkt.
Deze nieuwe faciliteit biedt zowel bestaande als nieuwe klanten in deze snelgroeiende markt een betere en snellere service.
Toonaangevende merken, producten en oplossingen voor klanten
Klanten van carrosseriebedrijven kunnen nu tijd en geld besparen dankzij een digitale oplossing die als eerste op de markt wordt gebracht door de Vehicle Refinishes business van AkzoNobel.
Carbeat biedt belangrijke voordelen door een real-time overzicht te geven van het reparatieproces.
De applicatie wordt uitgevoerd op een groot aanraakscherm dat zorgt voor een snel en intuïtief gebruik van het systeem en dat tegelijkertijd een uitgebreid overzicht biedt van al het uitgevoerde werk.

Overnames en desinvesteringen
In 2017 nam AkzoNobel de V.Powdertech business over, de belangrijkste Thaise fabrikant van poedercoatings, die een reeks van producten levert voor huishoudelijke apparatuur, meubelen en algemene industriële toepassingen. AkzoNobel voltooide ook de overnames van Flexcrete Technologies Ltd. en Disa Technology (Disatech) ter verdere versterking van de portfolio van Protective en Specialty Coatings.
Specialty Chemicals (gerapporteerd als beëindigde bedrijfsactiviteiten)
? Afsplitsing van Specialty Chemicals, via een private sale of juridische afsplitsing, op koers voor april 2018
? Omzet steeg 4% (5% omhoog exclusief valuta-effecten), voornamelijk als gevolg van positieve volume- en prijs/mix-effecten, deels geneutraliseerd door negatieve valuta's
? Volumes stegen 3% met positieve ontwikkelingen in alle business units en regio's
? EBIT1
steeg 10% tot €689 miljoen, waarbij gunstige volumes en kostenbeheersing negatieve valuta's en inflatie van grondstofprijzen meer dan compenseerden
? Rendement op verkopen (ROS)3 was 13,8% (2016: 13,2%); Rendement op investeringen
(ROI)4 was 19,1% (2016: 17,9%)
? 14 capaciteitsuitbreidingen aangekondigd of voltooid om groei van het aantal klanten te ondersteunen
? Baanbrekende technologie voor productie van ethyleenamines en derivaten uit ethyleenoxide
? Meerdere contracten voor vergroting van het gebruik van hernieuwbare elektriciteit

see and read more on
http://hugin.info/130660/R/2174579/838567.pdfBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL